Kleding l Druktechnieken

Druktechnieken
Voor kleding zijn er 5 verschillende druktechnieken beschikbaar. Dit zijn Digitale Druk, Digitale Transfer, Zeefdruk, Zeefdruk Transfer en Borduren. Die technieken leggen we hier kort uit:

Digitale Druk
Simpel gezegd: bij deze druktechniek printen we de opdruk op het shirt. Je kunt hierbij losse elementen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan vrijstaande letters in je logo of vrijstaande onderdelen in je design. Dat drukken we in Full Color (CMYK/4 kleurendruk). Bij Full Color CMYK kunnen 4  kleuren (Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart)) gemengd worden tot alle kleuren van de regenboog.

Digitale Transfer (sportkleding)
Digitale Transfer lijkt op Digitale druk. Het belangrijkste verschil is dat je ontwerp in eerste instantie op een soort sticker wordt gedrukt. Deze sticker wordt vervolgens onder hoge temperatuur op het shirt geperst. Bij deze druktechniek is het niet mogelijk om losse elementen te gebruiken. Het ontwerp wordt na het printen uitgesneden met een snijplotter. Kleine of losse elementen zijn niet goed te snijden. Vrijstaande letters zijn bijvoorbeeld alleen mogelijk als ze met elkaar verbonden zijn door een achtergrond. Ook Digitale Transfer wordt Full Color gedrukt (CMYK/4 kleurendruk).

Zeefdruk
Bij zeefdruk gebruiken we een zeefraam. Per kleur brengen we de opdruk aan op je shirt via het zeefraam. Het aantal zeeframen is dus afhankelijk van het aantal kleuren in je drukbestand. Bij zeefdruk is het heel goed mogelijk om met losse elementen te werken, maar een verloop in kleuren is niet mogelijk. We drukken in PMS (1, 2, 3 of 4 kleuren) en er wordt gebruik gemaakt van vectoren.

Zeefdruk Transfer
Zeefdruk Transfer is een combinatie van Zeefdruk en Digitale Transfer. Ook hier wordt de opdruk op een soort sticker aangebracht, voor we het op je shirt aanbrengen. Losse elementen zijn mogelijk en ook hier drukken we in PMS (1, 2, 3 of 4 kleuren) en er wordt gebruik gemaakt van vectoren.

Borduren
Borduren is een techniek die veel mensen wel kennen. Bij deze techniek borduren we met garen je logo of ontwerp in. Dit is alleen toe te passen op kleine oppervlakken. Want wanneer je een groot vlak wilt laten borduren, heb je kans dat de kleding scheef trekt. Er kan in maximaal 12 kleuren geborduurd worden. Dit zijn PMS-kleuren en er wordt gebruik gemaakt van vectoren.

Sublimatiedruk
Deze druktechniek bieden we niet aan bij kleding, maar wel bij bijvoorbeeld caps. Dit proces is heel anders dan ‘regulier’ drukwerk. Het is namelijk een chemisch proces, waarbij de kleur meer in het materiaal komt dan dat dit erop gedrukt wordt. Je vindt dit terug bij caps, maar bijvoorbeeld ook bij sommige soorten tassen of keycords. Sublimatie mag je aanleveren in Full Color (CMYK/4 kleurendruk).

Hoeveel kleuren kies je op de website?
Dit is heel erg afhankelijk van het design dat je op je textiel wilt. Heb je foto die je wilt laten bedrukken? Of heb je een logo met veel verloop, zoals de overgang van blauw naar geel? Dan kies je voor 4/0 (enkelzijdig) of 4/4 (dubbelzijdig). Dit is Digitaal of Digitaal Transfer. Je hebt namelijk meer dan 4 kleuren. Full Color is overigens erg voordelig bij kleine oplages.

Heb je een logo waarbij kleurechtheid erg belangrijk is? En bestaat het uit maximaal 4 kleuren? Dan kun je prima voor Zeefdruk of Zeefdruk Transfer kiezen. Houd er wel rekening mee dat de startkosten hoger zijn. Het is veel voordeliger om meerdere shirts in een keer te bestellen, dan losse shirts.

Heb je verschillende bedrukkingen voor de voor- en achterzijde? Heb je bijvoorbeeld voorop een logo in het rood en in het blauw, en achterop in het groen? Dan kies je het maximale aantal kleuren van 1 zijde. In dit geval is heb je 2 kleuren voorop en 1 kleur achter. De bedrukking op de website kies je dan als 2/2.