Hoe geef ik Spot-UV aan in mijn ontwerp?

Spot-UV is een glanzende lak die je op een bepaald deel van je ontwerp laat plaatsen. Voor een geschikt ontwerp voor Spot-UV heb je in ieder geval professionele dtp-software als Adobe Indesign of Illustrator nodig. 

Spot UV

Een glanzende lak die je op zelf te bepalen plekken in het ontwerp kunt toepassen.  

  • Hanteer een minimale lettergrootte van 6 pt.
  • Lijnen en strepen mogen niet dunner zijn dan 1 pt. 
  • Diapositieve lijnen en uitsparingen moeten tenminste een 2 pt dikte hebben. 

Spot UV lak mag je op maximaal 30% van het totale oppervlak toepassen.

 

Stappenplan  
1. Ontwerp of afwerking
Begin met je ontwerp zonder de luxe afwerking. • Zorg dat je ontwerp voldoet aan de algemene aanleverspecificaties van de door jou gekozen druktechniek • Je plaatst het artwork voor de voorzijde op pagina 1 en(indien van toepassing) de achterzijde op pagina 2. • Waar de afwerking toegepast moet worden, markeren we met een zogeheten spotkleur. • We maken hiervoor een nieuwe kleurstaal aan van het type spot(steun) kleur.


2. Naamgeving en kleurgebruik

Ga naar het stalenpalet en maak hier een nieuwe staal • Voor een Spot UV afwerking gebruiken we kleurnaam Spot en de kleurmodus CMYK (cyaan 0%, magenta 30%, geel 0% en key 0%) • Voor een Gekleurde Folie of Koud Folie afwerking noemen we de staal Foil met de kleurmodus CMYK (cyaan 30%, magenta 0%, geel 0% en key 0%) • Als deze kleurverhoudingen wegvallen tegen je ontwerp, mag je een andere contrasterende CMYK kleurverhouding gebruiken.

3. Opmaken

Teken of kopieer de objecten die je van glanslak of folie wil voorzienen plaats die op de juiste plek over het full color artwork • Pas dezojuist gemaakte kleurstaal Spot of Foil toe op deze objecten (voor zowel de vulling als de lijn kleur indien van toepassing)

 


4. Overdruk & exporteren

Zorg er bij alle afwerkingen voor dat de objecten met een Spot of Foil kleur op overdruk staan (voor zowel de vulling als de lijn kleur indien van toepassing) Verwijder informatie die niet gedrukt hoeft te worden, zoals een mogelijke werktekening Exporteer je drukbestand als PDF met CMYK & SPOT kleuren. Sla je bestand op zonder beveiliging en gebruik geen snijtekens. Gebruik bij voorkeur het PDF profiel PDF/X-4:2008.

5. Controle en aanleveren

Controleer het aan te leveren formaat en de inhoud van je PDF bestand altijd op juistheid voor het aanleveren. Het formaat is inclusief de afloop (bleed). Laat je achtergrond doorlopen tot in de afloop, dit voorkomt witranden na het snijden. Hou teksten/logo’s/kaders die niet afgesneden mogen op tenminste 3 mm van de snijlijn. Met behulp van het venster voorvertoning kun je de afwerking aan/uitzetten

 

Wanneer aanleveren met de bovenstaande stappen niet lukt, kun je het bestand ook sturen met de luxe afwerking als extra pagina’s. De indeling is dan voorkant/achterkant bedrukking, gevolgd door voorkant/achterkant luxe afwerking in 100% Key. (zwart). Deze alternatieve manier van aanleveren is echter foutgevoeliger, de volgorde en positionering zijn dan voor eigen risico. https://youtu.be/RFb_IARZAxc