Hoe voorkom ik kleurverschil in mijn drukwerk?

Een kleurafwijking heeft drie oorzaken.

  1. Kleurverschil in verschillende producten / materiaalsoorten / druktechnieken.
  2. Het drukbestand is verkeerd aangeleverd.
  3. Bij het drukken wijkt de kleur af.

Lees ook: Waarom is de kleur van het drukwerk anders dan op het beeldscherm?

Kleurverschil in verschillende producten / materiaalsoorten / druktechnieken

Bestel je verschillende producten dan kunnen kleurverschillen optreden doordat het gedrukt wordt op verschillende printers. Bijvoorbeeld als je groot formaat posters en visitekaartjes in digitaal met hetzelfde ontwerp bestelt.

Kies je voor verschillende soorten materiaal? Dan kan de kleur onderling verschillen door de helderheidsgraad, coated of uncoated papier of de looprichting hiervan.

Bestel je meerdere producten die in verschillende druktechnieken worden gedrukt, dan is kleurverschil niet te voorkomen.

Voor meer informatie lees ook: Wat is het verschil tussen digitaal en offset drukwerk?.

Het drukbestand is verkeerd aangeleverd

Voorkom kleurverschil door het drukbestand in de juiste kleursoort op te maken. Bestel je full colour drukwerk? Maak het bestand dan op in CMYK en niet in RGB. Wil je drukwerk in een exacte kleur bestellen? Kies dan voor PMS Lees ook de aanleverspecificaties en How-to’s of ons blog: Kleuren in je drukwerk; RGB, PMS en CMYK

Bestel je een herdruk met hetzelfde bestand in full colour dan wijkt de kleur niet tot minimaal af ten opzichte van de vorige bestelling.

Bestel je een herdruk in PMS dan is de kleur gelijk aan je vorige bestelling.

Nieuw bestand? Doe dit dan op dezelfde manier als je vorige bestelling. Zet je het om van RGB naar CMYK dan ontstaat zeker kleurverschil.

Bij het drukken wijkt de kleur af

Full colour drukwerk drukken we binnen de kleurnormen. Dit betekent dat we volgens gecertificeerde proeven drukken. Een kleine afwijking komt soms voor. Is het kleurverschil te groot, dan herdrukken we.