Wat is tegendruk?

Abri-formaat posters kun je 'tegendrukken' om de zichtbaarheid van de afbeelding te vergroten. Bij tegendruk wordt ook de achtergrond bedrukt, met 65% dekking. Als je de poster gebruikt in bijvoorbeeld bushokjes met lichtbakken, is deze met tegendruk erg goed zichtbaar.

Waarom tegendruk en wat is het effect?
Het effect van tegendrukken zie je wanneer het buiten donker is en de lampen van de lichtbak aan gaan. Je poster is perfect zichtbaar. Overdag zie je geen verschil in een poster met of zonder tegendruk.

Wanneer kies je 4/2, 4/3 of 4/4 bedrukking?
Bevat de bedrukking overwegend cyaan of magenta, en minimaal geel? Kies dan voor 4/2 tegendruk. Heb je een uiting met overwegend donkere of zelfs zwarte delen? Kies dan voor een 4/4 full colour tegendruk. Op deze manier springen de lichtere kleuren er beter uit en blijven de donkere delen precies zo donker als jij voor ogen hebt. 

Huidtinten
Bij een afbeelding met huidtinten of met veel kleuren, kies je altijd voor een 4/3 bedrukking: full color op de voorzijde en drie kleuren als tegendruk op de achterzijde. Zou je voor tegendruk in twee kleuren kiezen, dan wordt het resultaat te rood of te blauw (afhankelijk van welke kleur tegendruk je kiest).

Wat is het zichtformaat bij de lichtbakken?
Dit is afhankelijk bij welke exploitant je posters in de lichtbakken komen te hangen. Neem contact op met de betreffende exploitant om het precieze zichtformaat te weten te komen. Voor optimale zichtbaarheid van je boodschap raden wij aan om teksten of belangrijk beeld ruim binnen deze marges te plaatsen.

Bestand aanleveren
Als je kies voor tegendruk, hoef je hier geen rekening mee te houden in het bestand dat je aanlevert. Wij zorgen ervoor dat je poster op de juiste manier gedrukt wordt. Zie ook de aanleverspecificaties.

Extra info: De tegendruk drukken we standaard in spiegelbeeld op de achterzijde met 65% dekking. Hierdoor gaat het licht van de lichtbak beter door de poster. Wanneer we meer dan 65% dekking gebruiken, wordt je poster te donker en komt er onvoldoende licht doorheen. Als we minder dan 65% dekking gebruiken, wordt je poster juist te vaal.

Drukstrip
Abri-posters leveren wij standaard met een drukstrip. Dit omdat het maximale formaat papier voor de drukpers precies past in de lichtbak. Wil je een abri-poster niet gebruiken voor een lichtbak? Geef dit dan aan bij het invoeren van je bestelling met een orderopmerking. Wij snijden de drukstrip eraf. Let op: je poster past hierdoor dan niet meer in een lichtbak van het bushokje.