Wat is CMYK?
CMYK, de basis voor full color drukwerk
CMYK is een systeem dat we in de druktechniek gebruiken om het grootst mogelijke aantal onderliggende kleuren te verkrijgen door middel van een zogenaamde subtractieve kleurmenging. Wat is subtractieve kleurmenging? Waar staan de letters CMYK voor? Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? En hoe kun je RGB omzetten naar CMYK?
Waar staat CMYK voor?
CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow and Key. Dit zijn de basiskleuren, waarmee we het grootst mogelijke kleurengamma kunnen verkrijgen. We kunnen er dus vrijwel elke tint mee verkrijgen voor jouw full color drukwerk. ‘Key’ staat voor zwart in CMYK, om verwarring tussen ‘Blue’ en ‘Black’ te voorkomen. In een CMYK-code wordt de waarde van elk van deze primaire kleuren aangegeven.
Leestip: Wat is CMYK?
CMYK kleuren
De primaire CMYK kleuren zijn dus cyaan, magenta, geel en zwart. Door deze kleuren met elkaar te mengen, krijg je secundaire kleuren en tertiaire kleuren CMYK kleuren worden gebruikt in de druktechniek. Voor beeldschermen (computers, tablets, smartphones en televisies) gebruiken we RGB-kleuren. Is het ontwerp van je drukwerk opgebouwd in RGB, dan zul je deze eerst moeten omzetten naar CMYK kleuren. Hoe je dit doet in een fotobewerkingsprogramma vertellen we je in deze video.
Leestip: Hoe voorkom ik kleurverschil in mijn drukwerk?
Verschil CMYK en RGB
Het verschil tussen RGB en CMYK is dat bij RGB-kleuren wordt gewerkt met kleuren die licht absorberen (additief kleurenmodel) en bij CMYK met kleuren die licht weerkaatsen (subtractief kleurenmodel). De primaire kleuren zijn bij RGB ook anders, namelijk rood, groen en blauw. Samen vormen de primaire RGB kleuren wit. Bij CMYK is zwart als extra kleur toegevoegd, omdat met de andere drie kleuren geen zwart kan worden verkregen: hooguit donkerbruin.
Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?
CMYK drukwerk
Drukwerk absorbeert geen licht zoals een beeldscherm, maar weerkaatst het juist. Onze printers werken dan ook met cyaan, magenta, geel en zwart als basiskleur voor jouw full color drukwerk. Hiermee kunnen we vrijwel elke tint creëren en zal jouw ontwerp perfect uit de printer rollen. Om dat te kunnen doen hebben we wel de juiste CMYK code nodig, die beschrijft hoeveel van elke basiskleur nodig is om een specifieke kleur te verkrijgen. Elk van de vier kleuren kan dus variëren van 0% tot 100%. Een voorbeeld van een groentint in CMYK-code is: CMYK(75%, 0%, 80%, 10%).