Plano

Wat is plano?

Het platte ontwerp van gevouwen drukwerk

Als je folders, flyers, brochures of ander gevouwen drukwerk laat printen bij Drukwerkdeal, dan vragen we je om het ontwerp plano aan te leveren. Als ongevouwen ontwerp. Deze vakterm is wellicht niet bij iedereen bekend. Wat is plano precies? En hoe groot is het plano formaat? Alles wat je moet weten op een rij.

Plano formaat

Plano komt van het Latijnse woord ‘planus’, wat letterlijk vertaald ‘vlak’ of ‘plat’ betekent. Wanneer we het hebben over drukwerk, bedoelen we hiermee ongevouwen drukvellen papier. Bij drukwerk dat in een later stadium nog gevouwen moet worden – folders bijvoorbeeld – vragen we je altijd om het ontwerp ongevouwen (plano dus) aan te leveren. Dit laat zich het beste vergelijken met een plat ontwerp van een ruimtelijk figuur. Een dobbelsteen die nog in elkaar gevouwen moet worden bijvoorbeeld. Op het papier vormen de zes vlakken één geheel, dat kan worden uitgesneden en in elkaar gevouwen. Dit werkt bij het drukken van folders en flyers precies hetzelfde.

Leestip: Folder laten maken met vierzijdige vouw

Plano drukwerk

Bij folders, flyers, brochures en magazines wordt vaak om een plano ontwerp gevraagd. Plano is het ongevouwen formaat zonder afloop. Het uiteindelijke formaat van je drukwerk dus. Om witranden te voorkomen en ervoor te zorgen dat er geen delen van het ontwerp wegvallen, moet je in veel gevallen een snijmarge instellen. Voor de meeste producten houden we een snijmarge van 3 mm rondom aan. Het plano formaat van een A4 folder is bijvoorbeeld 210 x 297. Wanneer je hier aan alle zijden 3 mm bij optelt, weet je het formaat van het aan te leveren bestand, namelijk 216 x 303.

Leestip: Afloop in je drukwerk

Leestip: Wat is een bladspiegel?