Vector

Wat is een vectorbestand?

Eindeloos vergroten met een vectorbestand

Een vectorbestand is een grafische afbeelding, die niet uit pixels maar uit vectoren is opgebouwd. Vectoren zijn lijnen, die met ankerpunten aan elkaar zijn verbonden. Door deze indeling blijft de verhouding altijd gelijk en kunnen vectorbestanden oneindig worden vergroot of verkleind, zonder dat de afbeelding scherpte verliest. Ideaal voor logo’s, bestickering visitekaartjes, flyers, posters en ander drukwerk! Wat zijn veelvoorkomende vector bestandsformaten? En hoe maak je zelf een Vector bestand?

Wat zijn vectorbestanden?

Een vectorbestand is niet één bestandstype, maar een verzamelnaam voor de manier waarop een ontwerp is opgebouwd. Het meest voorkomende vectorbestand is het AI bestand. Je kunt een vectorbestand echter ook op opslaan als EPS of PDF. Bij de opmaak van drukwerk geven we in de meeste gevallen de voorkeur aan Vector bestanden. De opbouw in vectoren (lijnen en ankerpunten) zorgt ervoor dat de verhouding tussen de grafische elementen altijd gelijk blijft. Zo kunnen we kwaliteit garanderen, of het nu gaat om een visitekaartje of een enorme poster.

Hoe herken ik een vectorbestand?

Onder de vectorbestanden vallen verschillende bestandstypen. Je herkent ze aan de extensie achter de bestandsnaam. De meeste vectorbestanden worden namelijk gemaakt in Illustrator en krijgen hierdoor de extensie .ai of .eps mee. Je herkent vectorbestanden daarnaast aan het feit dat je ze oneindig kunt vergroten. Dit in tegenstelling tot pixelbestanden. Wil je checken of je te maken hebt met een vector- of pixelbestand? Open de afbeelding in een fotoprogramma en zoom zo veel mogelijk in. Wordt de foto wazig? Dan is het een pixelbestand. Blijft hij scherp, dan is het een vector.

Vectorbestand openen

Vectorbestanden als AI, EPS en PDF kun je met verschillende programma’s openen. Welk programma hiervoor het meest geschikt is, hangt af van het type vectorbestand. Zo is Adobe Illustrator het beste programma om .ai- en .eps-bestanden te openen, maar kun je ook InDesign en Photoshop gebruiken om vectorbestanden te openen, al is deze laatste eigenlijk meer geschikt voor het bewerken van pixelafbeeldingen. Heb je geen licentie op deze betaalde software? Dan kun je ook Google Docs, Apple View en IrfanView gebruiken om een vectorbestand te openen.

Vectorbestand maken & bewerken

Een vectorbestand maken, ook wel vectoriseren genoemd, kan door een afbeelding te tekenen of over te trekken in een grafisch tekenprogramma. Een pixelbestand simpelweg opslaan als EPS of ander vectorbestand volstaat niet, omdat de lijnen en ankerpunten dan ontbreken. De afbeelding zal nog steeds wazig worden als hij wordt uitvergroot. Een vectorbestand maken doe je bij voorkeur in Adobe Illustrator. Met dit opmaakprogramma kun je beeldmateriaal, vectorobjecten en tekst tot één geheel samenvoegen en opslaan als drukklare PDF.